Lehdistötiedote – Italia euroalueen suurin riski | Front

Lehdistötiedote – Italia euroalueen suurin riski

31.05.2017

Tiedote. Julkaistu 31.5.2017 – Front

 

Kriisit ovat hallinneet EU:n kehitystä jo viimeiset 10 vuotta. Finanssikriisin jälkeen euroalue ajautui eurokriisiin, jossa on nähty lukuisia episodeja. Kreikan ensimmäisen romahduksen (2010) jälkeen useat euromaat ovat ajautuneet syviin taloudellisiin kriiseihin, joista muut EU-maat ja/tai IMF sekä EKP ovat ne pelastaneet; Kreikka, Irlanti, Portugali, Espanja, Kreikka uudelleen, Kypros ja vielä Kreikka kolmannen kerran 2015. Viime vuonna alkoi edellisten lisäksi vielä EU:n hajoamiskriisi, kun Britannia päätti kansanäänestyksessään irtautua EU:sta.

Eurokriisin ydin on tällä hetkellä Italian pankit, joiden ongelmat eivät poistu ilman toimenpiteitä. Italian pankeilla oli vuonna 2016 lopulla noin 330 mrd. euroa järjestämättömiä lainoja, mikä vastaa runsasta 16 % pankkien luottokannasta. Ennen finanssikriisiä järjestämättömiä luottoja oli noin 4 % lainakannasta.  Pankit ovat pyrkineet myymään ko. lainoja sijoittajille helpottaakseen tilannettaan, mutta ymmärrettävästi kiinnostus on ollut vähäistä, joten ongelma ei ole juurikaan pienentynyt. Koska pankkien oman pääoman tilanne on heikko, pankit eivät ole kykeneviä luottotappioiden kirjaamiseen. Tällä hetkellä ollaan pattitilanteessa, sillä poliitikkojen ajaman sijoittajavastuun periaatteen mukaisesti tappioiden ensisijainen kärsijä on sijoittaja tai kuten Kyproksen tapauksessa tallettaja.

Heikkolaatuinen lainakanta ja korkokatteen heikentyminen on merkinnyt sitä, että Italian pankkien kannattavuus on huomattavan heikko. Italian talouden heikko kasvu pitää tilanteen vaikeana, sillä luottokysyntä ei elvy, eli tietä antolainauksen kasvun kautta ongelmien ratkaisuun ei ole.

Italian talous ja poliittinen päätöksenteko tarvitsisivat välttämättä syvällisiä rakenneuudistuksia, jotta maa selviäisi ongelmistaan ja kykenisi jatkossa menestymään osana euroaluetta. Tältäkin osin ollaan umpikujassa, sillä viime joulukuussa keskustavasemmistolainen Renzin hallitus kaatui perustuslakikansanäänestyksen seurauksena.

Turvapaikanhakijakriisi lisää Italian politiikan epävakautta, sillä maahantulijoiden paine kohdistuu tällä hetkellä nimenomaan Italiaan EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen seurauksena. Muiden EU-maiden kyky ja halu auttaa Italian tilannetta näyttää olevan varsin vähäinen.

Frontin arviossa Italia muodostaa eurojärjestelmälle suurimman riskin seuraavan vuoden aikana. Perinteisen ja kansallismielisen oikeiston menestyessä EU:n ”rikkaissa” maissa (Saksa, Alankomaat, Pohjoismaat) sekä Itä-Euroopan EU-maissa ja äärivasemmiston ja populistien menestyessä Etelä-Euroopan ongelmamaissa EU:n kyky sisäiseen rahanjakoon on heikkenemässä nopeasti. Samalla ongelmamaiden kyky uudistua on Ranskan presidentinvaalien luomasta optimismista huolimatta heikko. Frontin sijoitukset euroalueen valtionlainoihin pidetään marginaalisina ainakin seuraavan vuoden ajan.

 

Lisätietoja antaa päästrategi Ari Aaltonen puhelimitse (09) 6829 8045 tai sähköpostitse [email protected].