Markkinakommentti: USA:n ja Kiinan kauppasopimus yllättäen vaakalaudalla | Front

Markkinakommentti: USA:n ja Kiinan kauppasopimus yllättäen vaakalaudalla

07.05.2019

USA:n presidentti Donald Trumpin sunnuntain 5.5. twiittaukset toivat yllättäen suurta epävarmuutta USA:n ja Kiinan välisen kauppasopimuksen toteutumiseen ja saivat aikaan liikehdintää niin osakkeissa kuin koroissa ja valuutoissakin. Twitter-viesteissään Trump uhkasi nostaa USA:n suojatulleja Kiinasta tuotaville hyödykkeille kuluvan viikon perjantaista lähtien. Tällä hetkellä USA on langettanut 25 %:n tullin arvoltaan USD 50 miljardin tuonnille ja 10 %:n tullin arvostaan USD 200 miljardin tuonnille. Trumpin mukaan USD 200 miljardille asetettujen tuontitullien taso nousee perjantaista alkaen 25 %:iin. Samalla Trump ilmoitti, että USA on valmis langettamaan 25 % tullimaksut myös lopulle USD 325 miljardin Kiinasta suuntautuvalle tavaratuonnille pikaisessa aikataulussa. Mikäli tämä toteutuu, marras-joulukuun vaihteessa Argentiinan G20-kokouksessa sovittu välirauha on ohi ja kauppasota USA:n ja Kiinan välillä eskaloituu uudelleen.

Presidentin hallinnon mukaan syynä tullien kiristämiselle on kiinalaisten hidastelu neuvotteluissa ja jo aikaisemmin neuvoteltujen sopimuskohtien avaaminen uudelleen. Uusilla tullisanktioilla uhkaamisella USA pyrkii selvästikin painostamaan Kiinaa kauppasopimuksen aikaansaamiseksi. USA:n pääneuvottelijan Robert Lighthizerin mukaan kauppaneuvotteluissa ollaan erittäin pitkällä, mutta ongelmaksi on erityisesti muodostunut Kiinan pyrkimys avata tiettyjä jo sovittuja asioita uudelleenneuvotteluille. USA ei ole halukas suostumaan tähän. Ratkaisematta on myös se, kuinka pitkään ja missä laajuudessa tullit jäisivät voimaan kauppasopimuksen solmimisen jälkeen.

Viime viikolla Kiinan ja USA:n kauppavaltuuskunnat tapasivat Pekingissä ja tämän viikon jälkipuoliskolla osapuolten on määrä kokoontua Washingtonissa. Vielä päättyneen viikon lopulla valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kertoi, että kauppaneuvottelut ovat sujuneet hyvin ja tämän viikon Washingtonin tapaamisen piti olla viimeinen ennen presidentti Trumpin ja Jinpingin allekirjoitustilaisuutta. Allekirjoitustilaisuudesta oli määrä sopia alkaneen viikon lopulla. Nyt tilanne näyttää muuttuneen.

Toistaiseksi Kiina on aikeissa lähettää kauppavaltuuskuntansa Washingtoniin viikon puolivälissä. Kiinalle tilanne on kuitenkin ongelmallinen. Kiina joutuu nyt neuvottelemaan voimakkaan painostuksen alaisena. Jo viime syksynä Kiina totesi, että se on valmis neuvottelemaan USA:n kanssa kauppasopimuksesta, mutta keskusteluja täytyy käydä molemminpuolisen kunnioituksen vallitessa, tasapuolisina kumppaneina ja ilman painostusta. Kiina ei voi suostua neuvotteluissa häpeälliseen ja nöyryyttävään ”kasvojen menettämiseen”, jota taipuminen painostuksen edessä tarkoittaisi.

Maanantaina 6.5. Kiinan osakemarkkinat laskivat reippaasti Trumpin twiittien myötä. Euroopassa pörssipäivää vietettiin myös laskutunnelmissa ja USA:n markkina avasi selvään laskuun. Osa laskusta korjattiin kuitenkin USA:ssa takaisin, kun markkinoille tuli tieto, ettei Kiinan kauppavaltuuskunta ole perumassa suunniteltua matkaa Washintoniin ja osapuolet ovat edelleen tapaamassa alkaneen viikon torstaina ja perjantaina. Tiistaina oltiin markkinoilla odottavissa tunnelmissa. Keskeisillä markkinoilla Aasiassa taikka Euroopassa ei olla nähty merkittäviä liikkeitä suuntaan taikka toiseen.

Sentimentti markkinoilla on kuitenkin edelleen herkkä, sillä tähän saakka markkinoilla on vakaasti luotettu Kiinan ja USA:n kauppasopimuksen syntymiseen. Sijoittajien keskuudessa sopimuksen on uskottu olevan hyvin lähellä ja sitä on hinnoiteltu vahvasti osakekursseihin. Alkuvuoden 2019 aikana osakekurssien nousua USA:ssa ja muualla maailmassa on pönkittänyt erityisesti: 1) luottamus kauppasopimuksen aikaansaamisesta, 2) Fedin rahapolitiikan kiristyssyklin päättyminen ja 3) USA:n pelättyä parempi Q1 (2019) yritysten tulosjulkistuskausi. Kauppasopimuksen osalta käytännössä kaikki hyvä on jo osakkeiden hinnoissa. Kauppaneuvottelujen kariutumisella ja kauppasodan eskaloitumisella olisi negatiivinen vaikutus osakkeisiin. Erityisesti jos uusien tullisanktioiden nähdään jäävän pidempiaikaisiksi ja vaurioittavan näin tuntuvasti maailmantaloutta ja kansainvälistä kauppaa, osakkeissa saatettaisiin nähdä merkittävämpikin korjausliike alaspäin.

USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan eskaloituminen vuoden 2018 maaliskuusta lähtien – Trumpin twiitit herättämässä pelkoa USA-Kiina-kauppasopimuksen kaatumisesta ja kauppasodan kiihtymisestä uudelleen